Catalog
Friday 13 May 2022

Cum alegem pătura și cuvertura ideală?

În articolul de mai jos vom învăța să alegem cel mai potrivit model pentru interiorul tău.

Fără o pătură confortabilă, designul camerei, în special a dormitorului, pare neterminat: cald și moale, acest material textil servește nu doar ca un accent de decor, ci are și o funcție pur practică de „încălzire”. În articolul de mai jos vom învăța să alegem cel mai potrivit model pentru interiorul tău.

   Cum alegem dimensiunea potrivită?

Pentru a alege o pătură potrivită, mai întâi trebuie să decideți unde exact va fi amplasată aceasta: pe pat, fotoliu, canapea, în camera copiilor? Va avea rol doar decorativ sau și  funcțional?

Când alegeți textile pentru pat (nu contează dacă este pentru un copil sau pentru un adult), mai întâi măsurați patul:

  • dacă patul are două tăblii (la cap și la picioare), lungimea cuverturii trebuie să corespundă lungimii patului sau să fie cât mai aproape de acesta;

  • pentru un pat cu doar o tăblie, este mai bine să alegeți o pătură mai lungă, astfel încât să acopere salteaua din lateral - o astfel de „pelerina” va arăta mai plăcut din punct de vedere estetic;

  • dacă patul este direct adiacent peretelui, atunci alegeți o lățime a cuverturii puțin mai mare decât lățimea patului (cel puțin 15 cm) pentru a acoperi atât salteaua, cât și lenjeria de pat.


Reguli similare se aplică și pentru textilele de pe  canapea sau fotoliu: alegeți cuverturi mai late decât mobila, dar de aceeași lungime (cu excepția cazului în care doriți să acoperiți cotierele - atunci lungimea ar trebui să fie semnificativ mai mare, de cel puțin 50 cm).


Ce material alegem?


Textilele din lână

Aceasta este cea mai populară opțiune pentru casă: sunt calde, durabile, ecologice și ușor de întreținut (se pot spăla într-o mașină de spălat obișnuită pe un ciclu delicat). Cu toate acestea, materialul natural este greu de colorat, așa că alegerea este limitată la culorile naturale - gri, alb, negru, maro, bej.


Textilele din bumbac 

Modelele din bumbac sunt bogate în texturi, imprimeuri și nuanțe, așa că alegerea unei pături care se potrivește cu designul camerei tale nu va fi dificilă. cuverturile de bumbac sunt răcoroase, respiră bine și elimină bine umezeala. Acest material va fi o alegere excelentă pentru vară: poate înlocui cu ușurință o pătură pe pat și poate fi la îndemână seara pe balcon sau terasă în timpul sezonului cald.


Textilele din bambus

Bambusul este mai puțin divers decât bumbacul: textura sa este ori uniform netedă, fie ușor texturată, deși paleta de culori este, de asemenea, destul de largă. După proprietățile sale, textilele din bambus sunt asemănătoare cu cele din bumbac: ușoare, respirabile, răcoroase, ușor de întreținut (potrivite pentru spălarea la mașină). Un alt plus: bambusul nu se electrizează.


Textilele din mătase

Material rafinat, neted, plăcut la atingere, dar destul de scump. O cuvertură de mătase va fi un decor minunat: arată neobișnuit și incredibil de plăcut din punct de vedere estetic. Pe lângă funcția decorativă, modelele din mătase sunt potrivite și pentru a fi folosite ca pătură în sezonul cald.


Materiale artificiale

Materialele artificiale precum poliesterul , acrilul, viscoza, blana artificială. au un cost mai redus în comparație cu materialele naturale, însă de asemenea au o gamă variată de modele și culori, având cu proprietăți de întreținere excelente, iar unul dintre avantajele principale ar fi hipoalergenitatea acestora


Cum potrivim modelul?


O opțiune universală este o cuvertură într-o singură nuanță. Textilele în culori pastelate arată grozav în stilurile de interior minimalist, Provence, scandinav, romantic și clasic. Modelele închise la culoare sunt potrivite pentru același stil minimalist, loft și hi-tech.


Modelul clasic în carouri tradiționale scoțiene,  arată grozav pe lână sau fleece! Alegeți aceste opțiuni pentru o casă în afara orașului, precum și pentru interioare în stilul Provence, loft și boho.


Păturile cu modele geometrice arată minunat în stilurile interioare scandinave și moderne, în timp ce opțiunile laconice în culori neutre sunt potrivite pentru minimalism.


Imprimeurile cu flori sau animale sunt o opțiune îndrăzneață și se potrivesc perfect stilului Boho.


Uneori pentru a schimba radical ceva este nevoie doar de un mic detaliu. O pată de culoare, o nouă formă sau o aromă delicată. 

home&you este un brand polonez cu renume internațional, care vă oferă o colecție uimitoare de obiecte de decor interior. Aici este locul unde trebuie neapărat să veniți atunci când sunteți în căutare de “acel ceva” original și inedit; cu siguranță nu veți pleca cu mâinile goale.


Other ideas & inspiration
Design ideas & practical solutions from our interior experts.