Catalog
Wednesday 01 June 2022

Terapia prin culoare - cum creezi atmosfera cu ajutorul decorului

Pentru a reîmprospăta interiorul, nu este necesar să vopsești pereții în culori stridente.

Pentru a reîmprospăta interiorul, nu este necesar să vopsești pereții în culori stridente. Va fi suficient să adaugi câteva elemente de decor în nuanțe îndrăznețe. Cum să schimbi interiorul unei locuințe și ce să alegi pentru asta, vă vom povesti în articolul de mai jos.


Cum influențează culorile starea de spirit a unei persoane


Este demonstrat științific că, culorile au un rol important asupra stării psihologice a unei persoane. Există chiar o întreagă ramură a științei, terapia culorii, care studiază această influență. Tocmai din acest motiv, este foarte important atunci când vă decorați casa să acordați atenție deosebită alegerii culorilor. Nuanțele prea îndrăznețe obosesc rapid, cele calme, dimpotrivă, ajută la relaxare și la refacere.


Fiecare persoană percepe culorile diferit, fiecare are propriile asociații. Atunci când alegi o culoare pentru interior, întreabă-te în primul rând: „Cum mă simt când mă uit la această culoare? Ce asociații îmi provoacă? Și abia atunci începe să te gândești la întregul design interior.


 • Roșul este o culoare foarte activă, care poate provoca supraexcitarea psihicului, așa că trebuie folosită în interior într-o manieră dozată.

 • Galbenul este o nuanță pozitivă, care ajută la concentrare, energizează, îmbunătățește memoria, și te stimulează să fii activ.

 • Portocaliul poate fi atât o nuanță aprinsă, cît și una estompată. În funcție de intensitate, aceasta poate crea o senzație de căldură, confort și liniște, sau mișcare și emoții pentru întreaga zi. Apropo, se crede că portocaliul crește pofta de mâncare, așa că este mai bine să nu-l folosești în bucătărie.

 • Verdele este o culoare universală care arată grozav în toate camerele și are un efect benefic asupra stării de spirit.

 • Albul are un efect pozitiv asupra stării fizice a unei persoane. Ajută să fii mereu în formă și te umple de energie.

 • Albastrul calmează, suprimă agresivitatea și creează emoții exclusiv pozitive.

 • Rozul creează un sentiment de calm și siguranță, având un efect relaxant și  pozitiv asupra stării sistemului nervos. 


Regulile pentru alegerea accentelor de culoare în design


Regula #1

Decideți asupra schemei generale de culori a interiorului. Aceasta trebuie să conțină cel mult 3-5 culori. Pot fi mai multe nuanțe, dar este mai bine să nu exagerați cu culorile.


Regula #2

Pentru interioare neutre, poți alege aproape orice culoare și le poți schimba în funcție de starea ta de spirit, anotimp sau ocazie. Interioarele neutre sunt cele realizate în culori acromatice: alb, gri, negru, bej, maro.


Regula #3

Cu toții știm despre parametrii corpului ideal - 90-60-90, dar nu mulți cunosc parametrii unui interior armonios. Există o regulă de trei culori - 60-30-10, unde:

60% - culoarea principală (pereți, mobilier mare, podea).

30% - culoare suplimentară (textile, mobilier de accent, covoare).

10% - obiecte de decor, piese mici de mobilier, perne.


Regula #4

Pentru a alege combinația potrivită de culori reci și calde, folosește combinațiile de culori de bază cercului lui Itten. Acesta oferă o gamă completă de culori și posibilitatea de a alege opțiunile potrivite. 


Ce accente de culoare alegem pentru fiecare cameră?


 • Pentru dormitor, pernele și păturile sunt ideale. Aranjați câteva perne sau o cuvertură colorată pe pat, iar camera se va transforma instantaneu. Decorul de perete este de asemenea, o variantă bună pentru accente de culoare.

 • În bucătărie folosiți ca accente de culoare vesela , șervețelele, fețele de masă  sau pernele moi pentru scaune.

 • În living puteți alege diverse vaze, sfeșnice , figurine , tablouri sau alte decoruri de perete. Textilele sunt de mare ajutor în acest sens: pernele pe canapea și fotolii, covoare sau draperii.

 • În designul holului puteți include pufuri , postere sau alte decoruri de perete.


Îndrăzniți mereu să experimentați, iar uneori să alegeți stiluri neobișnuite pentru designul casei dumneavoastră. Schimbările fac bine și pot schimba radical atât atmosfera locuinței, cât și cursul vieții dvs.

home&you este magazinul de obiecte de decor, ce vă oferă necontenit noi și noi modele și design-uri ale celor mai inedite articole pentru casă.

Atunci când simțiți nevoia de o schimbare, nu ezitați să veniți în showroomul home&you sau să vizitați magazinul nostru online.


Other ideas & inspiration
Design ideas & practical solutions from our interior experts.