Categorii
Thursday 17 November 2022

Cum să creezi o atmosferă Provence cu ajutorul decorului?

Naturalețe și confort, rafinament și aerisire - toate acestea sunt caracteristice stilului Provence. Nu este surprinzător că acest stil este atât de popular de câteva sute de ani deja. Stilul Provence poate fi creat cu ușurință datorită detaliilor. Stilul rustic francez, deși pare la prima vedere ușor dezordonat, în realitate este foarte bine gândit. În articolul de mai jos vă vom povesti despre cum să combinați corect accesoriile în stilul Provence și cum să le alegeți pentru fiecare cameră din apartament.
Caracteristicile stilului Provence
Culori deschise, pastelate, parcă albite de soare. Mobilier vintage. Neglijență artificială în detalii - suprafețe uzate, țesături „decolorate”, tencuială aspră, precum și mobilier fără un model geometric clar. Materiale naturale. O mulțime de buchete de flori vii, dar și uscate. Interiorul este decorat cu figurine mici, panouri, tablouri etc. Articole textile, adesea lucrate manual. Mici ornamente florale. O atenție deosebită este acordată elementelor forjate - sfeșnice, detalii de mobilier.

Culorile stilului Provence

Peisajul rural francez miroase a câmpuri de levănțică și a lemn ars de soare. De aici  provine și schema de culori: culori pastelate combinate cu alb, culoarea dominantă a stilului.

Florile și animalele mici de câmp (șoareci, iepurași, păsări mici) sunt toți personaje ai stilului Provence și sunt cel mai des văzute ca decor în satele franceze.

Stilul Provence provine din Franța rurală, așadar finisajul pereților ar trebui să fie solid și simplu, cel mai des, pereții fiind văruiți în alb sau tencuiți. Tencuiala poate fi texturată, cu zidărie vizibilă prin dedesubt.

O altă opțiune ar fi pereții din cărămidă sau acoperiti cu grinzi de lemn, decorați cu tablouri în stil francez - totul ca la sat.


Textilele ca decor 

Provence înseamnă o abundență de textile: perne, perdele, șervețele, fețe de masă de masă, covorașe, dar și mobila tapițată. În buline, carouri, cu imprimeuri de păsări și animale, dar important este să fie din materiale naturale. De asemenea, puteți include în interior și lampadare sau lămpi cu abajururi textile din aceleași țesături.


Iluminarea  în stil Provence

La sat, oamenii se trezesc și se culcă devreme, de aceea în stilul Provence se utilizează de obicei lumina slabă.

Lămpile sunt forjate din metal sau sculptate din lemn , aplicele sunt de obicei simple, într-un stil rustic, atârnate pe pereții din sufragerie și dormitoare. 

Lampadarele  sunt amplasate lângă fotoliu din sufragerie sau din dormitor. Ele oferă o lumină secundară și de obicei sunt realizate pe un picior forjat, decorate cu abajururi din material textil. 

În cazul lămpii de tavan, abajurul poate fi textil , din ratan sau răchită, iar masa din sufragerie poate fi decorată cu sfeșnice .


Accesoriile de decor 

Figurinele sunt ceea ce reprezintă cu adevărat stilul Provence. Acestea sunt de obicei din ceramică sau marmură, de preferință albă. Imagini ale vieții satului sau figurine cu păsări și animale , statuete ale îngerilor dar și figurine cu tematică marină, dacă locuința se află într-o zonă maritimă.

În bucătărie, puteți folosi ca decor coșurile ceramice, cârligele pentru prosoape din același material; recipientele din sticlă pentru sare, zahăr sau cereale. pernele pentru scaune, un ceainic retro, dar și o veselă cu motiv floral, se va încadra perfect în acest stil.

În stilul Provence pernele pot decora orice cameră. Acestea pot fi amplasate în sufragerie, dormitor și pe balcon pentru a crea un colțișor confortabil acolo. Pernele pot fi mari sau mici, decorate cu panglici, motive rustice sau retro.

În baie puteți folosi un coș de rufe textil sau din răchită, un covoraș alb cu margine croșetată, cutii de depozitare împletite, dar și prosoape mici în nuanțe pastelate.

În dormitor, lenjeria de pat albă sau cu motive florale va crea instant atmosfera necesară. Aceasta poate fi completată cu brio de pături ușoare, draperii , un covoraș mic sau chiar și de o pereche drăguță de papuci de cameră.

Azi vreți un stil romantic, iar mâine deja vă imaginați cum ar arăta stilul loft în apartamentul dumneavoastră? Asta înseamnă că sunteți o persoană extrem de creativă, iar astfel de dorințe trebuiesc mereu susținute. Magazinul home&you vă oferă  gamă extinsă de obiecte de decor interior, care vă permite într-un timp record și cu un minim de cheltuieli să vă transformați radical locuința. Oferiți culoare, personalitate și creativitate casei dumneavoastră, iar echipa home&you vă va susține cele mai îndrăznețe idei.


Other ideas & inspiration
Design ideas & practical solutions from our interior experts.